Poznejte svět ŠUMIVÝCH VÍN

Spotřebitelé po celém světě konzumují šumivá vína jako nikdy předtím. Zpráva od producentů a výrobců vína je více než jasná – „bubliny“ se mohou pít kdykoliv, ne jen při oslavách.

V pár řádcích

O šumivých vínech

Spotřebitelé po celém světě konzumují šumivá vína jako nikdy předtím. Zpráva od producentů a výrobců vína je více než jasná – „bubliny“ se mohou pít kdykoliv, ne jen při oslavách. Od roku 2002 se produkce zvýšila o 57%. Světově se nyní produkuje 2,5 bilionů lahví ročně. To je necelých 8% z celosvětové produkce vína ve 32,5 miliardách lahví.

Podívali jsme se na nejnovější statistiky, které země produkují tyto „bubliny“ a jak na trhu sehnat producenty, dovozce, spotřebitele atd.

PĚT NEJLEPŠÍCH ZEMÍCH PRODUKUJÍCÍCH ŠUMIVÁ VÍNA:

1. Itálie – 660 milionů lahví
2. Francie – 550 milionů lahví
3. Německo – 350 milionů lahví
4. Španělsko – 260 milionů lahví
5. Spojené Státy – 162 milionů lahví

Zajímavosti o

ŠUMIVÉM VÍNU

Co se týká objemu produkce, tak nejdůležitější šumivé víno dneška je Prosecco. Předním výrobcem je samozřejmě Itálie. Ta vyrábí 27% celkové produkce šumivých vín na světě, následuje ji Francie s 22% produkce. Společně s Německem (14%), Španělskem (11%) a Spojenými Státy (6%) tvoří 80% světové produkce. Zbývajících 20% tvoří několik různých zemí. Největší nárůst produkce v období 2008-2018 zaznamenala Austrálie, Brazílie, Velká Británie a Portugalsko.

Šumivá vína se vyváží ve větší míře než tichá vína. Významná část vývozu vína z Itálie, Francie a Španělska, je šumivá: 19% pro Itálii, 14% pro Francii a 9% pro Španělsko. Pouze 9% světových vín, která se vyvážejí, je šumivá, ale tvoří 21% hodnoty vývozu. Jak však vidíme, tato hodnota není mezi zeměmi rovnoměrně rozdělena.

V roce 2018 představují Itálie, Francie a Španělsko 85% objemu světového vývozu šumivého vína.

Německo je největším spotřebitelem „bublin“ na světě, následováno Francií, USA, Ruskem a Itálií. Největšími dovozci jsou Spojené království a Spojené státy. V roce 2018 dovezli každý 175 milionů lahví. Německo je druhé s 88 miliony a Belgie a Rusko sdílejí třetí místo s 50 miliony lahví.

Pokud jde o hodnotu, největším dovozcem jsou Spojené státy, následované Spojeným královstvím, Japonskem, Německem a Singapurem.

Produkce

ITÁLIE

Itálie vyrábí 660 milionů lahví, což je více než 10% z celkové produkce vína v zemi. A to samozřejmě díky obrovskému celosvětovému úspěchu Prosecca.

Nyní se ročně vyrobí téměř 500 milionů lahví Prosecca. Většinu těchto lahví tvoří velké označení Prosecco DOC. Toto oblíbené víno se vyrábí v severovýchodní Itálii, zejména v oblasti Benátska. Malá produkce Prosecca však existuje i v sousedním regionu Friuli Venezia.

Společnost Prosecco DOC byla založena v roce 2009 a dnes pokrývá přibližně 69 000 akrů (28 000 hektarů) s produkcí přibližně 435 milionů lahví. Díky tomu je Prosecco DOC zdaleka největším regionem DOC v Itálii.

U ostatních šumivých vín z Itálie došlo v poslední době také ke zvýšení jejich prodeje, například Franciacorta DOCG v Lombardii a Trento DOC v Trentinu, obě s druhou fermentací v lahvích.

Itálie vyváží 485 milionů lahví, což je 43% světového vývozu šumivých vín. To je roční nárůst od roku 2002 o více než 10%. Hodnota vývozu činí 1,5 miliardy EUR, což je 25% světové hodnoty vývozu šumivých vín.

Co se stane nyní, po koronové krizi, je těžké říci. Bude společnost Prosecco schopna pokračovat v prodeji své velké produkce? Možná bude řešením snížit výnosy, které jsou dnes velmi, velmi vysoké, a investovat více do kvalitního Prosecca? Mohla by být výroba tichých vín řešením, pokud se sníží poptávka po Proseccu? Glera je nevyzkoušené hroznové víno pro tichá vína, ale možná brzy uvidíme, jak to dopadne.

Produkce

FRANCIE - CHAMPAGNE

Francie neprodukuje zdaleka tolik sektu jako Itálie, ale na druhé straně prodává svá vína za vyšší ceny. Produkce sektu ve Francii se pohybuje kolem 550 milionů lahví. Z toho přibližně 60% tvoří šampaňské. Téměř 43% produkce je exportováno. V roce 2019 Francie vyvezla přibližně 240 milionů lahví sektu, z toho 156 milionů bylo šampaňské. Představuje 21% světového vývozu v objemu, což je pokles z 33% v roce 2000. Francie však stále představuje 52% celkového světového vývozu šumivých vín, měřeno podle hodnoty. V roce 2003 to však bylo 70%, takže i pokud jde o hodnotu, jedná se o podstatné snížení za 15 let ve srovnání s podílem ostatních vývozců na trhu. Francouzský vývoz sektu má hodnotu 3 miliard EUR, což je dvakrát více než v případě Itálie. Šampaňské není při měření objemu nejdůležitějším sektem na světě. Tvoří 12% objemu sektu na světě. Domácí trh se šampaňským mírně poklesl, ale vývoz nadále roste. V roce 2019 činil obrat 5 miliard EUR, což je v regionu nový rekord. Poprvé v roce 2018 předběhl vývozní trh se šampaňským domácí trh. Trend pokračoval i v roce 2019, kdy bylo ve Francii exportováno 52,4% a 47,6% prodáno. Domácí trh poklesl o 4%. Třemi největšími exportními zeměmi v roce 2019 byly Spojené království, USA a Japonsko. V hodnotě objemu jsou Spojené státy zdaleka největší dovozcem před Spojeným královstvím a Japonskem. Export do USA se zvýšil o 8,3%. Japonsko také v loňském roce představovalo poměrně velký nárůst, 5,2%. Obě tyto země nakupují dražší prestižní šampaňské než jiné země. V Evropě vzrostla Itálie o 12,7% a Španělsko o 3,3%. Pokud se sníží poptávka po šumivém víně, jak si poradí šampaňské? V Champagne někdy říkají, že jejich vína nekonkurují jiným šumivým vínům. Možná je to do jisté míry pravda. Pro Champagne je stále nepřekonatelná výhoda mít svou značku, tak dobře mají zavedenou prestižní image. Champagne je bezpochyby jednou z nejslavnějších a nejúspěšnějších značek na světě. Ale Prosecco, španělská Cava a další se k tomuto blíží. Kvalita se zlepšuje a mohou nabídnout velmi dobrý poměr ceny a kvality. Šampaňské se bude muset snažit udržet svoji přitažlivost. Jednou z cest je pravděpodobně trend investovat více do drahých prestižních šampaňských, aby přilákali spotřebitele mimo Evropu a dále zdůrazňovali exkluzivitu vína. Pro určité spotřebitele mohou být otázky životního prostředí důležitější. Šampaňské bylo pozdním startérem, ale nyní značně investuje do opatření šetrných k životnímu prostředí, zejména do udržitelnosti. Již nyní vykazují dobré výsledky, například snížené emise oxidu uhličitého („skleníkové plyny“), snížené používání dusíkatých hnojiv a snížené používání pesticidů.

Produkce

FRANCIE - CRÉMANT

Druhým největším sektem ve Francii je Crémant. Tato vína měla v poslední době velký úspěch. Proslavilo se jimi osm francouzských: Alsasko, Burgundsko, Bordeaux, Limoux, Loire, Jura, Die a Savojsko. Společně vyrábějí 110 milionů lahví, což je třetina produkce šampaňského. Největšími producenty Crémant jsou Alsasko a Burgundsko. Společně tvoří přibližně 50% produkce. Crémant de Bourgogne z Burgundska a Crémant de Loire oba vyrábějí přibližně 20 milionů lahví. Zbývajících pět vytváří malé objemy. Export společnosti Crémant se za poslední roky podstatně zvýšil. Producenti Crémant v Loire a Burgundsku nyní exportují asi 45% své produkce, v Alsasku asi 20%.

Produkce

ŠPANĚLSKO

Španělsko vyrábí 260 milionů lahví sektu. Drtivá většina z toho je cava. Je třetím největším vývozcem šumivého vína s množstvím těsně pod francouzským. Téměř 225 milionů lahví se vyváží zejména do Spojených států, Německa a Belgie. Španělsko však vyváží mnohem větší část své produkce než Francie. V roce 2018 to bylo ne méně než 88%. Ale za mnohem, mnohem nižší ceny. V roce 2018 bylo vyrobeno 244 milionů lahví cava z přibližně 93 000 akrů (38 000 ha). Může SE vyrábět po celém Španělsku, ale většina se vyrábí v Katalánsku. Cava se vždy vyrábí při druhém kvašení v láhvi a nejméně 9 měsíců stárnutí láhve na kalu. V roce 2018 bylo vyvezeno 165 milionů lahví cava, což je 67,5% z celkové produkce. Jednalo se o 1,8% nárůst objemu a 4,3% zvýšení hodnoty oproti předchozímu roku. Za deset let se vývoz cavy zvýšil o více než 25%. Vyváží se dvakrát tolik, kolik se prodává na domácím trhu. Reputace Cavy v posledních letech významně narostla, v neposlední řadě proto, že někteří producenti, často menší pěstitelé, prokázali, že je možné udělat Cava vysoce kvalitní. Pokud jde o vývozní ceny, Španělsko je velmi daleko za Francií a Itálií (a to se týká nejen španělských šumivých vín, ale i tichých vín). Španělé musí přijít na to, jak zajistit, aby vývozní trh lépe ocenil jejich vína. Existují už ale pozitivní znamení. V roce 2018 se zvýšila produkce dražších kategorií Cava. Organická cava vzrostla o 76% a Gran Reserva a Cava de Paraje Calificado o 20%.

Produkce

NĚMECKO

Německo vyrábí 350 milionů lahví sektu. Němci milují svůj Sekt – místní název pro šumivé víno, a země je největším spotřebitelem šumivých vín na světě. Německo je také vinařskou zemí, která produkuje největší podíl šumivého vína. Kromě toho najdeme největšího výrobce šumivého vína na světě práve v Německu. Společnost Henkell & Co se stala největší na světě, když v roce 2018 koupila španělského výrobce Cava Freixenet. Henkell nyní představuje 8% světového trhu se šumivými víny.

Produkce

SPOJENÉ STÁTY

Ve Spojených státech je produkce sektu 162 milionů lahví. Od roku 2008 se produkce každoročně zvýšila o 4%. Značně se zvýšila i spotřeba „bublin“ v USA (roční nárůst o 7% v letech 2008–2018). Pokud jde o spotřebu sektu jsou USA 3. na světě, po Německu a Francii. Ve Spojených státech se každý rok spotřebuje přibližně 300 milionů lahví. Přibližně polovina z nich byla vyrobena v USA, zejména v Kalifornii. Šampaňské tvoří 6% americké spotřeby. Nebo spíš šampaňské z oblasti Champagne. Někteří američtí výrobci mohou totiž za určitých podmínek nazývat své šumivé víno šampaňským, což producenty šampaňského trápí. Vinice musí být založena před březnem 2006 a zeměpisný původ musí být uveden společně se slovem Champagne, např. Kalifornské šampaňské.

Máte zájem o naše služby ?

Čekejte prosím ...

Nákupní košík je prázdný

Ve Vašem košíku nemáte žádné zboží.

Čekejte prosím ...